Základní složka cukrové pasty je cukr. Proto vznikl i tento článek. Cukr má významné postavení v kosmetickém průmyslu. Přidává se do mýdel, peelingů, má hojivé účinky, výtažky z třtinového cukru a melasy, jsou součástí krémů a tělových přípravků.

Cukr je složka, kterou každý z nás zná, nejčastěji z kuchyně. Naše děti ho milují a přiznejme se, i my. Cukr však můžeme využít i jinak.

Peeling

Cukr jako peeling, je výborný exfoliant. Dodá pleti zdravou barvu, protože pokožku dobře prokrví a odstraní odumřelé kožní buňky. Pokožka zůstane čistá, krásně hladká a jemná. Přidáním kvalitních rostlinných olejů, pokožka dostane potřebnou výživu a hydrataci.

Při cukrovém peelingu nemusíte přemýšlet, pro jaký typ pokožky je vhodný. Můžete jej použít jako u suché, tak i mastné pleti. Z mastné pokožky odstraní přebytečný film, který se tvoří na povrchu. Suchá pokožka je mnohem tenčí a jemnější a proto je lepší používat jemnější cukr (můžeme ho v mixéru na několik sekund rozmixovat na jemnější), aby pokožku nepoškrábal a nepoškodil.

hnedý-a-bíly-cukr

Kyselina Glykolová

Zajímavou složkou cukru z pohledu kosmetiky a starostlivosti o pleť, je kyselina glykolová, která je součástí AHA kyselin (Alpha hydroxy acid).

AHA kyseliny zbavují pleť odumřelých kožních buněk, které jsou na povrchu pokožky. Zároveň pomáhají obnově buněk, tvorbě kolagenu a zlepšují elasticitu pokožky. Při aplikaci dochází k lepšímu prokrvení a hydrataci.

Chcete-li zvýšit účinek této kyseliny, použijte třtinový cukr, ideálně pokud má vyšší obsah melasy (projeví se to jeho zbarvením, je velmi tmavý). Jeho obsah kyseliny glykolové je vyšší, než má bílý cukr. Při výběru, je však třeba dát pozor na cukr hnědý, který nemá s třtinovým nic společného, jen je přibarvený.

Cukr jako konzervant

Cukr je vynikající přírodní konzervační látkou, která přírodní charakter cukrové pasty, ještě více vyzdvihuje.

Cukr jako konzervant používáme běžně v životě a častokrát si to ani neuvědomujeme. Tuto jeho úžasnou schopnost využíváme, v souvislosti se zavařováním.

Víte však proč je tak účinný?

Aby se nám potraviny nebo kosmetika nezkazili, musíme zabránit množení bakterií. Bakterie pro život a rozmnožování potřebují vlhké prostředí, čili vodu. Cukr má jednu vynikající schopnost, že dokáže na sebe vázat vodu, čili ji i odebírá z buněk bakterií, které zůstanou dehydrované a nedokážou přežít a rozmnožovat se.

Cukr má navíc i dezinfekční účinky a napomáhá k rychlejší regeneraci poraněné pokožky.

cukrová-pasta-obrázok

Tento obsah je určen jen pro členy portálu. Pokud už jste členem, prosíme, přihlaste se. Noví uživatelé se mohou registrovat níže.